Specialisaties

De veschillende specialisaties binnen ons team

Binnen ons team zijn er verschillende specialisaties aanwezig. Hieronder vindt U een overzicht.

Perifeer Vaatlijden
Als u last hebt van claudicatio intermittens, ofwel etalagebenen, kunt u terecht bij een aangesloten fysiotherapeut, die speciaal zijn opgeleid om u zo goed mogelijk te behandelen.
ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland.

Manuele therapie volgens Marsman
De Manuele Therapie Marsman is een specifieke onderzoek-en behandelingsmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom.
Bij een klachtenpatroon is er sprake van een verminderde mobiliteit op een of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er daar een dysbalans kan ontstaan.
De therapie bestaat uit het opheffen van deze onbalans door middel van een gerichte mobilisering, waardoor de patiënt weer komt tot een voor hem zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen.

Medical taping
Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met elastische tape. De grondlegger van medical taping is de Japanner Kenzo Kase. In de jaren 70 was Kase al een bekende naam in de chiropraxie en acupunctuur. Zijn uitgangspunt is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.
Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren. De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingreductie en pijnvermindering.

COPD
COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem en staat voor de engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease.
COPD is een steeds erger wordende ziekte, waarbij er minder lucht in de longen stroomt en die niet te genezen is. De verminderde luchtstroom is het gevolg van een ontsteking in de longen.
De fysiotherapeut richt zich op de volgende punten:
Luchtwegobstructie
De luchtwegobstructie wordt verminderd door het aanleren van huff en hoest technieken die het slijm omhoog brengen. De meeste COPD patiënten hoesten zich bijna letterlijk de longen uit het lijf zonder het juiste effect. Door de mensen efficiënt te leren hoesten en huffen kunnen de luchtwegen beter geklaard worden
Disfunctioneren van het adembewegingsapparaat
Door de verandering in de luchtwegen is de manier van ademhalen nood gedwongen veranderd. Bij de meeste COPD patiënten is het niet meer mogelijk ze op de normalen manier te laten ademhalen. Het is van groot belang de patiënt goed te leren ademhalen in deze nieuwe situatie. Hiervoor zijn een aantal technieken.
Verminderde fysieke belastbaarheid
De fysieke belastbaarheid moet op pijl worden gehouden om verdere achter uitgang te vertragen. Dit wordt gedaan door middel van conditie en krachttraining. Een zo goed mogelijke conditie werkt ook preventief, men is minder kwetsbaar en zal dus minder snel terugvallen.

Triggerpoint therapie
Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met massage , myofasciale release technieken of koelen in combinatie met rekken.

Diabeteszorg
Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland: bij 700.000 mensen is diabetes gediagnosticeerd, en elk jaar komen daar 70.000 mensen bij. Bovendien zijn er naar schatting ook nog 250.000 mensen die diabetes hebben zonder het te weten. Bewegen is gezond en helpt klachten van diabetes te voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Bewegen is daarom belangrijk, het houdt u gezond. Speciaal voor mensen met diabetes type 2 is het beweegprogramma voor mensen met diabetes ontwikkeld. De fysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het beweegprogramma diabetes type 2 en daarmee deskundig om u te begeleiden tijdens het programma. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Het doel is om zo een betere controle over uw bloedglucosewaarde te hebben tijdens bewegen, een verbeterde conditie en verantwoord bewegen!

Bekkenbodemtherapie
Bekkenbodemtherapie behandeld klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. In vele gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren.
De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen). De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden.
Daarbij kunt u denken aan:
- ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie)
- veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
- ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
- het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
- verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

Dry Needling
Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de fysiotherapeut. D.m.v. een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van  meestal 1 naald waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt.

Al onze fysiotherapeuten zijn opgenomen in het Centraal Kwaliteits Register Fysiotherapeuten en B.I.G. geregistreerd.